Ny skorsten

Öppen eld har sedan urminnes tider varit en källa till värme och gemenskap. Vid elden samlades man, värmde sig, lagade mat, berättade historier, skrattade och myste.

Även i dag används den öppna spisen för värme och gemenskap. Elden är fascinerande att se och en källa till värme och gemenskap. Men idag ställer vi höga krav på säkerhet innan vi tänder en eld inomhus. Det viktigaste säkerhetsåtgärden är en bra skorsten. Skorstenen transporterar bort den farliga röken och ser till att elden inte når brännbara material i hemmet. Att bygga en ny skorsten ställer höga krav på både material och hantverk.

Om material

Innan husbygget eller renoveringen är i full gång är det bra att börja fundera över skorstenen. Idag används av två grundläggande tekniker som utkristalliserat sig som de bästa och mest ekonomiska genom årens lopp. Vilken metod som lämpar sig bäst beror på vilken typ av eldstad man vill ha, huset konstruktion, men även tycke och smak. Metoden som slutligen används bör avgöras i samråd med kunden.

Blockskorsten

Det är en gedigen konstruktion, som tar plats, men ger ett solitt och rejält intryck. Den lämpar sig speciellt för eldstäder med öppen eld.

En blockskorsten passar för alla typer av eldstäder, oavsett om det är en braskamin eller en öppen spis. En stor fördel är att du enkelt kan ansluta flera olika eldstäder i samma skorsten. Om du vill även på olika våningsplan. Du kan också välja att montera eldstaden i efterhand.

Fördelar

– Det är en väldigt säker skorsten.
– En blockskorsten har lång livslängd.
– Blockskorsten har ofta nollavstånd till brännbart material.

Stålskorsten

En stålskorsten är oftast en nättare konstruktion, den tar mindre plats, utan att ge avkall på säkerheten. Du kan nästan alltid installera en stålskorsten, även i et färdigbyggt hus.

En flexibel lösning

Den tar liten plats och är perfekt om du har begränsat utrymme. Den lämpar sig speciellt för braskaminer. Du kan toppmontera den direkt på braskaminen om du inte har plats för en blockskorsten eller om du inte helt enkelt föredrar en stålskorsten. Stålskorstenar passar alla braskaminer och eldstäder på marknaden. De är en flexibel lösning som kan vinklas och sidoförskjutas näst intill hur som helst för att passa perfekt in i ditt hem. Du kan få din stålskorsten fyrkantig eller rund ovan tak. Du kan även välja mellan blanka, svarta eller gråa rör för att matcha skorstenen med din inredning.

Fördelar

– En stålskorsten är enkel att sidoförskjuta.
– En stålskorsten finns i flera färger.
– En stålskorsten passar alla braskaminer och eldstäder på marknaden.

 
Skorstensentreprenörernas Riksorganisation | c/o SVF AB, Box 49, 741 21 Knivsta
| telefon 08-28 81 58 | e-post info@skorstensentreprenor.se